BHV Basis is een training die bedoeld is om medewerkers basiskennis te bieden over hoe te handelen in noodsituaties op het werk. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen van deze training:
Eerste hulp
Dit onderdeel richt zich op het aanleren van de basisvaardigheden die nodig zijn om eerste hulp te verlenen, zoals het controleren van de ademhaling en het bloeden stoppen. Deelnemers leren ook hoe ze moeten omgaan met schokken, flauwvallen, verstikking en andere veelvoorkomende ongevallen.
Spoedeisende hulp
In dit onderdeel leren deelnemers hoe ze moeten handelen in noodsituaties waarbij snel en professioneel handelen cruciaal is. Hierbij kan gedacht worden aan een ernstig ongeval met letsel, een hartstilstand, of een ernstige brand.
Niet-spoedeisende hulp
Dit onderdeel richt zich op de minder acute situaties waarbij er nog wel snel moet worden gehandeld, maar waarbij er minder direct gevaar dreigt. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld kneuzingen, verstuikingen, of lichte brandwonden.
Brandbestrijding
In dit onderdeel wordt aandacht besteed aan hoe deelnemers moeten handelen bij brand. Ze leren hoe ze branden kunnen voorkomen en bestrijden, welke brandblussers en -slangen er zijn en hoe deze gebruikt moeten worden
Ontruiming
Het doel van dit onderdeel is om deelnemers te leren hoe ze een gebouw snel en veilig kunnen ontruimen in geval van nood, zoals bijvoorbeeld bij een brand. Dit omvat het evacueren van mensen uit het gebouw, het communiceren van de noodzaak van evacuatie en het gebruik van nooduitgangen en -trappen.
Communicatie
Bij noodsituaties is het essentieel dat medewerkers weten hoe ze effectief moeten communiceren met collega’s, hulpverleners en andere betrokken partijen. In dit onderdeel wordt aandacht besteed aan de verschillende communicatiemethoden die kunnen worden gebruikt tijdens noodsituaties, zoals het gebruik van portofoons of noodtelefoons.